Erastia Peretz, Miss România 1931 și vila din centrul Capitalei în care a locuit aceasta FOTO: Storia
O vilă interbelică în stil eclectic amplasată în centru Capitalei, în care a locuit Miss România din anul 1931, a fost scoasă la vânzare. Casa care a fost complet renovată în 2023 are în spate o istorie fascinantă.
Vila aflată la doar câteva minute de Arcul de Triumf și Parcul Herăstrău, pe bulevardul de Mărăști, se vinde cu 1.180.000 euro. Are o suprafață de 215 mp, cu 5 camere dispuse pe demisol, parter, etaj și mansardă.
Casa a fost a fost construită în 1922 și modernizată în anul 1932 de către unul dintre arhitecții renumiți ai vremii, Haralamb Georgescu. Arhitectul Haralamb H. (Bubi) Georgescu (1908-1977) a fost un cunoscut arhitect interbelic și a fost partener al arhitectului Horia Creangă. Planșeele casei sunt de beton, iar renovarea din 2023 i-a adaptat farmecul istoric confortului contemporan.
››› Vezi galeria foto ‹‹‹
Casa i-a aparținut Erastiei Peretz, una dintre cele mai frumoase femei din România, Miss România în 1931
Proprietarul inițial a fost Cezar L. Hărjescu, director general în Ministerul Industriei și Comerțului. Casa a fost vândută de Cezar L. Hărjescu către familia Peretz, mai exact către Erastia Peretz. Tatăl Erastiei, Ioan Peretz, era profesor la Universitatea București, director general al Teatrelor, specialist în istoria dreptului românesc și preocupat de influența bizantină asupra vechiului nostru drept.
Erastia Peretz, zisă și Tia, s-a născut în 1914 și a fost scriitoare, actriță și pianistă. A fost Miss România în 1931. În articolul “Miss România 1931” – publicat în revista „Realitatea Ilustrată” pe 11 iunie 1931, ea era descrisă astfel: „Blondă, cu ochii verzi şi talia înaltă, tânăra aleasă răspândeşte în jurul ei un farmec deosebit, farmecul simplicităţii, al modestiei”.
A debutat ca scriitoare cu volumul de proză scurtă „Îmi placi!…” în 1933 (la doar 19 ani). În 1934 i-a fost publicat volumul „Ceai dansant”. Erastia Peretz vorbea franceza, engleza şi germana, unul dintre romanele ei a fost scris în franceză şi a fost editat de o mare casă din Paris. Devenită actriță, l-a întâlnit pe Septimiu Sever la teatrul din Sibiu, au venit împreună la București, unde s-au căsătorit.
Erastia Peretz și Septimiu Sever au fost un cuplu fascinant din istoria teatrului și a cinematografiei. Septimiu Sever s-a născut în 1926 la Turda și în 1947 a absolvit Academia de Muzică și Artă Dramatică din București. A fost angajat la Teatrul din Sibiu și la teatrul Bulandra din București și a jucat în filme faimoase ale timpului. Ulterior, Septimiu Sever și Erastia Peretz au emigrat în Franța, iar de acolo s-au îndreptat spre Canada.
După emigrare, Septimiu Sever și-a continuat cariera artistică. Până în 2002 a condus Teatrul din Marieville (Quebec) și în același an, în vizită în România, a primit Diploma de Onoare a Teatrului Național din București.
Caracteristicile vilei în care a locuit Miss România 1931
Vila în care a locuit Miss România 1931 s-a păstrat în formă foarte bună de-a lungul timpului. Stilul arhitectural în care a fost edificată vila este cel eclectic. Fațada este dominată de un turn care conferă monumentalitate clădirii și de vitraliile ferestrelor de la parter. Gardul vilei este marcat de o feronerie florală care se regăsește și la interior.
La interior s-au păstrat vitraliile, scara cu lei și feroneria originală, corpurile de iluminat, câteva elemente de mobilier și sobele din teracotă cu motive antropomorfe și vegetale. Pereții casetați, ușile cu sticlă și glasvand, parchetul și nișele semi-circulare elegante conferă prestanță vilei.
La demisol se regăsește camera tehnică și zona de spălătorie. La parter se află livingul cu o înălțime de 3,5 m și respectiv 6 m cu deschiderea către etaj, spre scară, bucătăria închisă, baia, zona de dining si ieșirea spre terasa exterioară. La etaj și mansardă se află biroul, dormitoarele, dressing-ul și băile care deservesc dormitoarele. Vila are suprafața construită totală de 215 mp, iar terenul aferent are 250 mp, fiind amenajat ca o zonă discretă de luat masa.