Din articol
Anul 2024 a fost unul încărcat pentru justiția din România. S-a înregistrat o premieră, prin decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale, mai mulți politicieni și oameni de afaceri au fost achitați, iar dosare celebre – cum ar fi cel al Revoluției sau cel al Fraților Tate – au fost întoarse la parchet, ceea ce înseamnă că vor fi reluate de la zero, în instanțe, o decizie fiind tot mai îndepărtată.
Digi24.ro a făcut o sinteză a proceselor cunoscute în spațiul public și a deciziilor importante luate de Justiția din România în anul 2024, trecând peste
De departe, aceasta rămâne decizia care a marcat anul. CCR a citat documentele declasificate de CSAT și a susținut că procesul electoral „a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”. Anterior, în octombrie, judecătorii CCR au mai decis
Înafară de deciziile luate de judecătorii constituționali, anul a fost marcat și de alte procese și decizii din instanțele de drept.
Cine a scăpat de condamnări
Pe parcursul anului 2024, au scăpat de condamnări mai multe figuri politice sau din mediul de afaceri.
Este vorba de Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății
și Justiție în dosarul în care a fost acuzat că a luat mită 800.000 de euro.
De proces a scăpat și fostul prim-ministru
și el în dosarul în care era acuzat că a luat mită 800.000 de dolari în așa fel încât să emită hotărâri de guvern favorabile unei companii austriece în anii 2007-2008.
Fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, a fost și el achitat într-un dosar deschis de DIICOT în urmă cu 12 ani, după cum a prezentat
Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu au avut și ei parte de achitări pe parcursul anului 2024 în procesele penale în care erau vizați.
Mario Iorgulescu și-a aflat pedeapsa din Italia
Procesul lui Mario Iorgulescu a ajuns la final în 2024, la cinci ani după ce fiul Ligii Profesioniste de Fotbal a lovit mortal un om, într-un accident pe care l-a provocat în timp ce conducea beat și sub influența drogurilor.
Prima condamnare în acest proces a venit în februarie 2013, când Mario Iorgulescu a primit o pedeapsă de 15 ani și 8 luni de închisoare. În octombrie 2023, Curtea de Apel București a modificat decizia, scăzând pedeapsa la 13 ani și 8 luni de închisoare.
Dar în iunie 2024 această decizie a fost anulată de ÎCCJ, care a argumentat că Iorgulescu trebuia judecat pentru ucidere din culpă, nu omor.
Astfel, în decembrie, Curtea de Apel București l-a
la 8 ani și 8 luni de închisoare pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și drogurilor.
La câteva zile după accident, Mario Iorgulescu fusese transferat cu un avion privat la un spital din Italia, unde a rămas până în prezent.
Schimbări în procesul lui Vlad Pascu
La un an și jumătate după accidentul provocat de Vlad Pascu la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri, procesul încă e în desfășurare.
În august 2023, Vlad Pascu a condus sub influența drogurilor și a intrat într-un grup de pietoni în localitatea 2 Mai. El a fugit inițial de la locul accidentului.
În octombrie 2023, Pascu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive. El se află în arest preventiv din 20 august 2023.
Ultima actualizare în procesul de la Judecătoria Mangalia a venit pe 23 decembrie. Instanța a schimbat
, din vătămare corporală în vătămare corporală agravantă, ceea ce ar crește limita pedepsei cu 3 ani.
Decizia din 23 decembrie nu e definitivă, însă.
Ancheta în cazul fraților Tate, reluată
În anul 2024, frații Andrew și Tristan Tate
în care erau judecați de trafic de persoane, viol și constituire a unui grup infracțional organizat.
Curtea de Apel a restituit în noiembrie dosarul la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
Cei doi au fost acuzați de procurori că racolau tinere cărora le promiteau că vor avea o relație pe care le obligau ulterior să posteze clipuri video pe site-uri pentru adulți, de multe ori prin violență.
CITEȘTE ȘI:
Andrew și Tristan Tate au fost trimiși în judecată în acest dosar pe 20 iunie 2023.
Torționarii dizidentului Gheorghe Ursu, rejudecați
„Dosarul Ursu”, în care au fost trimiși în judecată (în anul 2016) torționarii dizidentului Gheorghe Ursu, încarcerat și maltratat de fosta Securitate ceaușistă,
, a decis în decembrie Înalta Curte de Casație și Justiție.
În 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a achitat definitiv pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, foști ofițeri de Securitate, deși au fost acuzați de infracțiuni împotriva umanității.
Dosarul Revoluției, întors de instanță
La 35 de ani de la Revoluție, dosarul în care sunt anchetați Ion Iliescu sau Gelu Voican Voiculescu încă nu a ajuns la un deznodământ. Mai mult, în anul 2024 a fost trimis a treia oară înapoi la parchet pentru a fi refăcut.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în septembrie că Parchetul Militar trebuie
din dosarul Revoluției citând „inaptitudinea (…) de a învesti instanța, nefiind posibilă stabilirea obiectului și limitelor judecății”.
Fostul președinte Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu au fost acuzați de infracțiuni împotriva umanității.
Concret, procurorii afirmă că cei doi ar fi dezinformat populația prin aparițiile televizate și ar fi creat „o psihoză generalizată a terorismului”. Această psihoză menționată de procurori ar fi dus la „numeroase situații de foc fratricid, trageri haotice sau ordine militare contradictorii”, potrivit rechizitoriului.
În dosarul Mineriadei, pe parcursul 2024 au continuat cercetările. Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Miron Cozma au fost puși sub urmărire penală în anul 2024.
A început judecata pe fond în dosarul 10 August
La 6 ani de când Jandarmeria a reprimat protestele din Piața Victoriei, în dosarul cunoscut generic sub numele de
la Tribunalul Militar.
În acest dosar sunt judecați foști șefi ai Jandarmeriei – Laurențiu Valentin Cazan, Gheorghe Cucoș, Ionuț Cătălin Sindilie și George Buzatu.
433 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după intervenția brutală a jandarmilor de la protestul din 10 august 2018.
Experții avertizau, însă, că faptele riscă să se prescrie.
Klaus Iohannis a pierdut un proces
Chiar și Klaus Iohannis a avut bătăi de cap în justiție în anul 2024.
, în septembrie, și a fost obligat să restituie statului două dintre clădirile pe care le deține împreună cu soția lui în Sibiu.
Acest proces a deschis calea ANAF pentru a putea recupera 260.000 de euro obținuți de familia Iohannis din chirii.
Editor :