astăzi, 15:54
Cum a ajuns chirurgia minim invazivă să facă parte din rutina zilnică a medicului. Ce este de dorit pentru viitorul chirurgiei robotice şi secretul unei bune colaborări cu pacientul.
de la spitalul
din Sibiu a abordat toate aceste subiecte pe larg.
„ Fiind chirurg generalist, cele mai frecvente intervenţii pentru specialitatea noastră ţin de patologia benignă, patologia biliara, de perete, patologia de urgenţă. Ce s-a schimbat în ultimii trei – cinci ani sunt aportul şi beneficiile chirurgiei minim invazive în tratamentul acestor patologii. De peste un deceniu, laparoscopia a devenit un gold standard în tratamentul patologiei, iniţial biliare, apoi în ceea ce priveşte peretele abdominal, in patologia colo-rectala neoplazica, iar în ultimii trei ani de zile, chirurgia robotică a prins un avânt foarte mare, inclusiv în practica curentă. De aproximativ 10 ani, tehnicile chirurgicale minim invazive, până nu demult, doar laparoscopia, fac parte din activitatea de zi cu zi a chirurgului, acum începem să rezervăm chirurgia clasică doar unor anumite categorii de pacienţi „, explică Dr. Ciprian Costea schimbările din domeniul său de activitate.
Schimbări cu care a făcut mai mult decât să ţină pasul: deţine o supra-specializare în chirurgie robotică şi o supra-specializare în chirurgie oncologică, iar prima lui specializare a fost în chirurgie minim invazivă, constând într-o calificare în chirurgie laparoscopică avansată, eliberată de Societatea Franceză de Laparoscopie în 2012. De altfel, detaliază medicul, „ partea principală a activităţii mele este chirurgia minim invazivă „.
Efectul da Vinci X
„ Sunt intervenţii, mai ales în chirurgia oncologică, unde chirurgia robotică aduce un real beneficiu mai ales în viziunea, amplificata, a câmpului operator ce implica o acurateţe mai buna a gestului, respectiv prezervarea în siguranţă a structurilor anatomice importante si implicit o rata mai redusa a complicaţiilor postoperatorii. Şi aici îmi vin în minte chirurgia rectului, chirurgia esofagului sau părţii superioare a stomacului, despre cele oncologice vorbesc, unde acurateţea şi viziunea sunt net superioare chirurgiei clasice sau a chirurgiei laparoscopice „, pune Dr. Ciprian Costea punctul pe i în ceea ce priveşte avantajele avansului tehnologic.
De altfel, cum Dr. Ciprian Costea îşi desfăşoară activitatea în cadrul Spitalului MedLife Polisano din Sibiu, îl are drept „colaborator” frecvent pe robotul da Vinci X. „ Avem, din fericire, avantajul acesta şi începe să intre în practica zilnică, adică nu este folosit doar pentru intervenţii mai complexe din sfera chirurgiei oncologice, ci şi în patologia de perete, unde îşi demonstrează avantajele, cât şi în patologia benignă”, subliniază Dr. Ciprian Costea şi punctează că robotul este folosit şi în colaborare cu colegii urologi. Bazându-se pe experienţa lucrului cu da Vinci X timp de jumătate de an, medicul a observat că „ Reacţiile pacienţilor sunt foarte pozitive, mai ales că înţeleg şi văd avantajele. Adică dacă un pacient (dau un exemplu pentru chirurgie colorectală clasică sau chirurgie rectală clasică) petrecea în cadrul unităţii, indiferent care ar fi, in medie şapte zile de spitalizare cu dureri mult amplificate de sacrificiul parietal implicat de chirurgia clasică, în cea minim invazivă vedem rezultate mult mai bune, respectiv diminuarea durerii postoperatorii cat si o recuperare a tranzitului mult mai rapida şi putem externa pacientul în patru – cinci zile „.
Medicul adaugă: „ Trebuie înţeles de la bun început că nu X sau Xi operează, ci chirurgul. Formarea lui este deja făcută, doar mijloacele care i se pun la dispoziţie sunt altele, inclusiv partea de chirurgie robotică. Nu ştiu în ce măsură evoluţia tehnică ar aduce ceva în plus pe partea de chirurgie minim-invazivă, însă ce mi-aş dori să se întâmple este democratizarea chirurgiei minim-invazive, inclusiv a celei robotice, la nivel mult mai larg, la scară naţională, asta însemnând o scădere a costurilor, cea ce ar permite accesul tuturor bolnavilor la aceste tehnici de vârf. Avem multe centre de chirurgie robotică în România, mi se pare că în direcţia asta se evoluează doar că, având în vedere costurile destul de mari, mai avem până ajungem acolo. Cred că acolo ar trebui lucrat, dar asta din partea industriei tehnologice „, schiţează Dr. Ciprian Costea viziunea sa asupra progresului chirurgiei robotice.
Colaborarea medic – pacient
De altfel, reacţiile pacienţilor sunt pozitive şi când vorbesc despre grija cu care îi tratează Dr. Ciprian Costea, pe care îl caracterizează drept un medic bun. Cum a învăţat să vorbească atât de bine pe limba pacientului? „ Pentru mine specializarea chirurgicala a fost aproape exclusiv în Franţa, unde empatia faţă de pacient era foarte importantă şi intens cultivată. Adică trebuie să îţi apropii pacientul şi să îl educi pentru că, de fapt, în lupta pe care o duce el cu boala nu este singur şi doar împreună, medic şi pacient, putem ajunge la rezultate bune. Şi atunci da, sunt de părere că empatia contează, plus că ridică moralul pacientului în lupta lui cu boala, mai ales cu o boală oncologică „, accentuează Dr. Ciprian Costea.
Dinspre prezent şi viitor către trecut
Cum a ajuns să aleagă calea medicinei? „ Trebuie să mărturisesc că am crescut în acest domeniu, în sensul că tatăl meu a fost chirurg, iar mama asistentă medicală. Recunosc de asemenea că tata m-a influenţat într-un fel prin atitudinea şi prin discuţiile de acasă, mi-a insuflat atitudinea şi respectul faţă de profesie , dar am văzut, în acelaşi timp, şi sacrificiul pe care îl presupune. Am văzut şi mecanismele de gestionare a stresului, însă dincolo de toate acestea, satisfacţia profesională când vezi un pacient dus de la diagnostic pana la externare şi care îţi mulţumeşte peste ani şi ani este nemăsurată „, e de părere Dr. Ciprian Costea.
Mai crede în răbdare şi aşteptare, care merită aplicate atât în domeniul personal, cât şi în cel profesional. Iar în ceea ce priveşte situaţiile tensionate din sala de operaţii are o abordare foarte limpede: „ Eşti stresat, dar eşti stresat în gândul tău. Nu exteriorizezi sub nicio formă, în niciun fel emoţiile tale în timpul operaţiei. Trebuie să urmăreşti firul operaţiei, paşii pe care trebuie să-i faci şi nu poţi să-ţi exteriorizezi emoţiile în timpul actului operator. Trebuie să fii 100% acolo, ancorat în experienţa imediată „, îşi rezumă Dr. Ciprian Costea atitudinea din sala de operaţii.