11.2 C
Sibiu
16 mai, 2024

Procurorii au deschis dosar de omor. Medicii ATI resping acuzațiile unui presupus doctor din Sibiu

13:31, 8 martie 2021

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean, a declarat luni pentru Europa FM că parchetul va deschide dosar penal pentru omor în cazul pacienților cu COVID din secția de terapie intensiva a Spitalului Județean Sibiu. Procurorii s-au autosesizat în urma unui articol din Turnul-Sfatului intitulat

Imediat PSD a cerut demisia ministrului Vlad Voiculescu.

Știrea cita un presupus cadru medical de la ATI din Sibiu, anonim, prezentat în alte ziare ca medic, și acuza medicii de terapie-intensivă că sedează pacienții, îi intubează și îi leagă de pat. Laura Zarafin, medic primar de anestezie și terapie intensivă la Colentina a reacționat imediat și a oferit explicații de specialitate:

„Acum , am mai citit tot felul de idioțenii despre cum medicii ATI folosesc esmeron …citez „” ca să ucidă „” .

Am încercat din răsputeri să nu dau importanță , gândindu-mă că e greu să explici unora ce nu sunt în specialitate .

Și , totuși , s-a depășit orice limită în goana după senzațional așa că precizez câteva lucruri

– intubația orotraheală are indicații extrem de clare dpdv medical ( clinice , dar și pe analiza gazelor sanguine ) și am înțeles cu toții că în Covid 19 momentul în care intubezi un pacient trebuie întârziat pe cât posibil ; dar nu e posibil când hipoxemia severă / oboseala poate duce la suferința tuturor organelor vitale

– există mai multe moduri de ventilație mecanică invazivă , unele doar suplimenteaza eforturile proprii ale pacientului , altele sunt controlate . Cele în care eforturile respiratorii proprii sunt declanșatorul unei „” suplimentări „” a respirațiilor , astfel încât să obținem o valoare acceptabilă a oxigenării sunt moduri „” asistate „” și necesită în general o foarte bună cooperare din partea pacientului . Din păcate , nu sunt foarte multi pacienti cu forme critice de Covid 19 care să fie cooperanți ( acest virus dă și afectare neurologică cu agitatie extremă la f mulți oameni ) . În plus , în cazul pacienților cu forme critice de pneumonie Covid 19 , nu poți obține un nivel acceptabil de oxigenare decât folosind „” invers ratio ventilation „” – asta nu se poate face decât la pacientul sedat și curarizat .

Din acest moment , începe așa numită „” luptă cu ventilatorul „” a pacientului care poate duce la agravarea stării acestuia și la accentuarea hipoxemiei cu scaderea saturației în oxigen din sângele periferic și a presiunii arteriale o oxigenului , dar și la apariția leziunilor pulmonare suplimentare .

Este momentul în care nu poți face altceva decât să sedezi și să curarizezi pacientul și să treci la un tip de ventilație controlat , de multe ori nesuportat de pacient decât cu sedare profundă , eventual și cu curarizare . Nu este un tratament „” inuman „” , este , dimpotrivă , o modalitate de a ține valorile oxigenului si ale CO2-ului în limite cât de cât apropiate de valorile normale , astfel încât să nu apară disfuncțiile multiple de organ .

De final nu pot decât să îmi exprim indignarea în fața unor astfel de acuzatii apărute în spațiul public , făcute de ziși „” oameni de bine „” , care își doresc anonimatul ..citez „” de frică „” .

Nu , când faci astfel de acuzații , ești obligat să o faci cu ARGUMENTE FOARTE SOLIDE , altfel nu faci decât să inflamezi opinia publică și să faci rău , sădind în mintea oamenilor fără cunoștințe solide frica și ura .

Astfel de „” anonimi „” ar fi bine să își asume integral și cu argumente medicale afirmațiile de acest gen , care pot duce , fie și indirect , la decesele ce ar putea fi evitate ( oameni ce nu se mai adresează medicilor de frică că suntem criminali )”, conchide Zarafin.

Sursa: https://www.curentul.info/actualitate/procurorii-au-deschis-dosar-de-omor-medicii-ati-resping-acuzatiile-unui-presupus-doctor-din-sibiu/

Ultimă oră

Același autor